Por favor utiliza este link para citar o compartir este documento: http://repositoriodigital.academica.mx/jspui/handle/987654321/6550
Título: Cambio y continuidad en la alimentación de los mixtecos
Cambio y continuidad en la alimentación de los mixtecos
Cambio y continuidad en la alimentación de los mixtecos
Autores: 

Palabras clave: 




mixteca lata; hábitos alimenticios; producción de café
Fecha de publicación: 9-Sep-2011
Editorial: Instituto de Investigaciones Antropológicas
Descripción: En esta investigación se realiza una revisión y síntesis de algunos documentos arqueológicos, etnográficos e históricos de la región mixteca, zona de producción de café. La investigación forma parte del proyecto biología humana y desarrollo en la Mixteca Alta del Instituto de Investigaciones Antropológicas de la UNAM  con la colaboración de la universidad de Purpan de Tolouse, Francia.
The food ways of the Mixtec people, show continuity from ancient times to our days. Anthropological, historical and ethnographic research allows the reconstruction of the evolution of the diet and the moments of the introduction of new foods and identify some of the dishes eaten. There were two major moments of change: the Spanish conquest and our century, particularly since 1950, when roads to the Mixteca opened, and allowed the exchange of goods and the growth of cash crops such as coffee. The reconstruction presented ín this paper, shows that in a region of Mexico, known to be poor, rnore than 200 different species of plants and animals are eaten through the year. Some foods have been abandoned and others adopted,but within the frame of local food ways, which play an impo¡tant role in Mixteco identity.
Other Identifiers: http://revistas.unam.mx/index.php/antropologia/article/view/15716
Aparece en las Colecciones:Anales de Antropología

Archivos de este documento:
No hay archivos asociados a este documento.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.